plane icon Welcome to Microsoft Flight Simulator’s SDK Q&A Platform!

You have questions regarding the SDK? DevMode Tools? SimConnect? You would like to submit an idea for future improvements, seek help or exchange knowledge? You’re in the right place.

In the upcoming flighting, we've changed the behaviour of the content.xml file. If your addon uses this file, please read this article!

Please take a moment to read the platform’s guidelines before you get started!


question

ModelMuncher avatar image
ModelMuncher asked Boris_ answered

Pilot_1 Visibilty failure

when loading the aircraft from the main map screen / menu .. WITH correct Weight applied to the loadstation.2 as required for display conditions, the PILOT_1 Model refuses to show up in the aircraft.

IF However the aircraft is subsequently re loaded from Dev Mode / Select Aircraft Menu then it works as expected and the PILOT_1 figure is displayed correctly

Below is the actual code in use and an Image showing the Parameters have been met and the variables set .. Yet the PILOT_1 figure remains Invisible until reloaded as above

ALSO please note .. Baggage and Cargo work perfectly using Identical code
And PILOT_0 also works perfectly

<Component ID="VIS_PAX_ON" Node="Pilot_1">
    <UseTemplate Name="ASOBO_GT_Visibility_Code">
        <VISIBILITY_CODE>
        (A:PAYLOAD STATION WEIGHT:2, pounds) 0 != 
        </VISIBILITY_CODE>
    </UseTemplate>
</Component>

untitled-1.png

aircraftmodeling
untitled-1.png (1.4 MiB)
7 comments
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

ADDITIONAL CRAZYNESS :)

As part of my investigation I Built a red ball and linked this to the PILOT_1 NODE
Below are the results.. Leading me to assume that the PILOT_1 NODE Naming, use or application is flawed somehow ??

BOTH Scenarios displayed in the image use the EXACT SAME MODEL AND CODE
crazy.png

0 Likes 0 ·
crazy.png (1.4 MiB)

BUMP Gentlemen please ?

0 Likes 0 ·

@FlyingRaccoon Is nobody seeing this ??


0 Likes 0 ·

Hello @ModelMuncher ,

We are investigating this and will let you know when we have any more information.

Regards,
Boris

0 Likes 0 ·
Appreciated . at least Now I know its been seen Thanks ;)
0 Likes 0 ·

Hello @ModelMuncher

I wasn't able to reproduce this (SU9 / SU10),

Did you try to change the node name (in your 3d asset and your xml ) ?

Can you send us your exterior lod 0 gltf please ?


Regards,
Boris

0 Likes 0 ·

I have changed NodeNames yes but without success ..

Here is the XML .. as you can see it stays well within SDK Conventions
However please check the images again .. the second image (Crazy.png, below) clearly shows the Node and XML Code work perfectly by showing the red ball when weight is applied to Technician station ( loadstation.1)
I am certain that the PILOT_1 node is at fault but as previously mentioned it remains within SDK parameters and conventions

<Component ID="VIS_PILOT_ON" Node="Pilot_0">
    <UseTemplate Name="ASOBO_GT_Visibility_Code">
        <VISIBILITY_CODE>
        (A:CAMERA STATE,Enum) 2 !=
        (A:PAYLOAD STATION WEIGHT:1, pounds) 0 != and
        </VISIBILITY_CODE>
    </UseTemplate>
</Component>


<Component ID="VIS_PAX_ON" Node="Pilot_1">
    <UseTemplate Name="ASOBO_GT_Visibility_Code">
        <VISIBILITY_CODE>
        (A:PAYLOAD STATION WEIGHT:2, pounds) 0 != 
        </VISIBILITY_CODE>
    </UseTemplate>
</Component>


<Component ID="VIS_bag1_ON" Node="BAG_1"> 
    <UseTemplate Name="ASOBO_GT_Visibility_Code">
        <VISIBILITY_CODE>
        (A:PAYLOAD STATION WEIGHT:10, pounds)  0 !=  
        </VISIBILITY_CODE>
    </UseTemplate>    
</Component> 
0 Likes 0 ·
Boris_ avatar image
Boris_ answered

@ModelMuncher

Can you verify that you have the correct type in your station load (flight_model.cfg)

Example:

[WEIGHT_AND_BALANCE]
.....
max_number_of_stations = 7 ; Number of payload stations
station_load.0 = 85,-3,-1.1,0.9,Pilot,1
station_load.1 = 85,-3,1.1,0.9,Copilot,2
...


You can check the doc here

1659703616765.png


Regards,
Boris


1659703616765.png (43.0 KiB)
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

ModelMuncher avatar image
ModelMuncher answered

@Boris_
I DONT BELIEVE THAT WAS IT ! ! !
Omg :)
Ours were set as type 4 as according to the SDK This would be 4 (Front Pax)
Obviously something not implemented am I correct ?

Many thanks for your time and effort on this .. My fault as usual LOL
Thanks

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Write an Answer

Hint: Notify or tag a user in this post by typing @username.

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 19.1 MiB each and 23.8 MiB total.