plane icon Welcome to Microsoft Flight Simulator’s SDK Q&A Platform!

Save the date ! On February the 9th, at 10:30am, we will be happy to meet you again for a live SDK Q&A ! You can already ask all your questions here on the forum.

You have questions regarding the SDK? DevMode Tools? SimConnect? You would like to submit an idea for future improvements, seek help or exchange knowledge? You’re in the right place.

Please take a moment to read the platform’s guidelines before you get started!


question

maverick60 avatar image
maverick60 asked TheJoelster4549 answered

SDK 0.16.0 after SU7 will crash to the screen

Hi.

Iam owned Steam version of Flight Simulator.

Reinstalled 2 days ago due to SDK crash after SU7. It doesnt help.

Version of SDK: 0.16.0. Simulator SU7. Community folder is empty.

I load to the airport which I would like to edit. In settings set up the DevMode : ON.

In DevMode open the project. Klik on "bgl" and "Load in editor. SDK will crash the sim to the screen.

Do you have please any idea what can I do?

I am a developer and this makes me crazy. I can not working on my projects.

Thanks ;}

scenerydevmode
2 comments
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Hi. I have Steam version. Can you share your project with me and I’ll see if I can open it. I had issues too but they related to taxi points not being connected.
0 Likes 0 ·

Hi. Yes I know about the Taxi points. Now is problem, when I opened project approx half year old. SDK will opened it without any issues. I fixed all errors { including taxi points } and seve it. To this point SDK work great. Issues will come, when I klik on Build Package. SDK will crash the sim on screen. I dont know what can I do.

0 Likes 0 ·
JohnVulcan avatar image
JohnVulcan answered

I had similar problems with the MS Store version of MSFS. Have you checked your Windows Event Log, mine showed Exception code: 0xc0000005 errors (This code is issued when an app attempts to read memory not allocated to it.). Following SU7 I had a considerable number of taxiway points errors, which I tackled by deleting them, however I believe the SDK Scenery Editor cannot cope with large numbers of deletes made between saves and I suffered multiple crash to screen issues.

Decided to start again, but this time just changed status of the taxiway paths from TAXI to ROAD which eliminated the taxiway errors. Even so still had problems with Save Scenery. It did Save Scenery without giving any errors, but it wasn't actually saving to disk. Fortunately Rebuild All recognised that no save had been done and successfully forced a save before compiling the scenery. This seems to have done the trick, but really it is still too early to tell definitively.

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Ironpot avatar image
Ironpot answered

I am now having the same issues (STEAM). I get a CTD under the following circumstances:

1. Click FLY and and use the INS key to view outside. I can go up/down (W/F) but as soon as I use the numeric 4 or 5 I get a CTD. My GPU goes for 90-100 to 0% and then CTD

2. Click FLY and use DEV mode. Load my airport etc. Using the W/F/A/S/D keys same thing after a few seconds - especially near scenery or models that are complex. If I touch the numeric keyboard arrows (rather than the W/A/S/D) the CTD happens instantly.

This has not been an issue before SU7. I might also add that after 2 CTDs I seem to be able to last a little longer before the CTD.

100% repeatable and rather annoying...

For what it's worth...Exception code: 0xc0000005 Fault offset: 0x0000000001b1859a

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

JohnVulcan avatar image
JohnVulcan answered

Ironpot, when you first opened up your project in SU7 did you get a lot of errors which prevented you from doing a Save Scenery? I had a lot of errors and had to do a lot of edits before I could do a Save Scenery and I think the Scenery Editor doesn't take kindly to a lot of changes being made between saves. I just wonder if our CTD problems stem from that.

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

ZdenniZ avatar image
ZdenniZ answered ZdenniZ edited

I've got also terrible CTDs when trying to delete many faulty taxiway points, couldn't even get to save the scenery. Then, frustrated, I opened the xml and manually deleted all taxiway points in the hope to redo everything from scratch. Now when I am trying to redo all taxiways I still get CTDs and have terrible devmode performance overall. Three CTDs were with the WWise dll, one with CoherentUI dll, others just flightsim process errors. Normal flights are completely fine, no CTDs whatsoever. Ready to tear my hair off my head. Using the beta BTW. Dear Asobo (Alyzee, Sylvain), could you please comment on this? This effectively stops all development.

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Ironpot avatar image
Ironpot answered

Basically all my development (and flying) is halted. On clean builds with no errors and all taxiway points etc fixed in the days after SU7 came out. Now somehow, something has changed and constant CTDs when slewing either by W/A/S/D or NUM pad and using INS key. This is true in both FLY mode and DEV mode. In answer to you John, no my project was clean. In fact I reviewed all my projects when SU7 came out and 'fixed' them.

The only thing I have changed are the NVIDIA drivers to 497.09. I might roll back. As mentioned, just before a CTD the GPU plummets its load from whatever to zero...

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

FlyingRaccoon avatar image
FlyingRaccoon answered FlyingRaccoon commented

Hello

I wasn't able to produce such CTDs yet when testing the Scenery Editor.

If those crashes happen on your scenery specifically, you can also provide me with it and I'll test your repro steps using it.

Regards,
Sylvain

3 comments
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

> If you're willing to, you can generate and send us a full dump file using Windows Error Reporting

Is that something any add-on developer can do? Where can one upload such dumps? I would love to be able to upload crash dumps in case it helps in fixing crashes and making the program less fragile, especially in Dev Mode... Sorry if one is not supposed to ask...

0 Likes 0 ·
Let me just check first how we can proceed to comply with GDPR regulations.

I'll review this subject internally and post a dedicated article.

1 Like 1 ·

Hello Sylvain,

I would like to make the following points regarding this CTD issue:-

1) These CTDs did not occur prior to SDK 0.16.0

2) After the 0.16.0 update, my inexperience meant that there were many errors (100+?) identified which had to be resolved before 'Save Scenery' would work. This meant many, many changes had to be made before the first save could be done and I don't believe the Scenery Editor copes well with so many changes all made at one go, especially when these changes are deletes.

3) For my first attempt at resolving these many errors I deleted all the affected objects (Taxiways and Parking) then did a save. This worked and I continued my development work , but after a few hours the CTD's started, getting worse and worse as I battled on. All were Exception code: 0xc0000005 errors.

4) I was forced to start again (from my last 0.15.0 backup) but this time instead of doing deletes I changed the state of the Taxiways from TAXI to ROAD and actually connecting the Parking up to the taxiway. However I then had problems doing a 'Save Scenery'. It appeared to be working, but it was not actually saving the changes to disk. Fortunately 'Rebuild All' recognised that no save had been done and forced a successful save before compiling the scenery.

5) Following this second approach I have not suffered anymore CTD, though in truth I think it is still too early to tell if I have really resolved the issue.

I will set up the Windows Error Reporting as requested in case I do get more CTD.

Regards,

John

0 Likes 0 ·
maverick60 avatar image
maverick60 answered

Hi guys.

I tried to install Nvidia "496.76-desktop-win10-win11-64bit-international-dch-whql" drivers, newest "Microsoft .NET SDK 6.0.100 (x64)" and "Microsoft .NET Runtime - 6.0.0 (x64)". Also I set the registry for Windows Error Reporting. When I get the SDK error, I will provide error file from Dump folder.

dump-folder.jpgBy the way, I tried yesterday SDK in my new project. I mean after the SU7. And almost everithing works good, except for "Painted hatched area" and my sustom textures. When I want to create the "Painted Hatched area" I can, but nothing is displayed. And my custom textures. I can create them. In the SDK I see them. But after install package into the Community folder I can not see them into the scenery. In the finish in SDK I click on "Save Scenery" - it works. And after that on "Build package". It works too, but the Simulator will freaze. I had to Ctrl+Alt+Delete and stop the application manually.


dump-folder.jpg (91.5 KiB)
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Ironpot avatar image
Ironpot answered Ironpot converted comment to answer

So I checked - my NVIDIA drivers installed last week when the CTDs started happening were 496.76-desktop-win10-win11-64bit-international-dch-whql

So I decided to roll back to the version I had when SU7 first came out which is 472.12-desktop-win10-win11-64bit-international-whql by doing a clean install of drivers (including sound for my screens)

And guess what.... no CTDs and all the symptoms I described including slewing while in DEV mode etc disappeared. So I then decided to go back to 496.76 (again with a clean install of drivers) to see if the CTDs returned. They haven't. Basically I have spent all day in/out/between Blender and running other apps al whilst editing (and saving) in DEV mode and not a single CTD. I can only assume that somehow when I installed 496.76 the first time I did not do a clean install and that is what has caused these issues. I still have DUMP logging on but at this stage, it appears OK for me now.

Check your NVIDIA drivers - reinstall and select the option to perform a clean install

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Ironpot avatar image
Ironpot answered

My CTDs have returned so I had a brief reprieve. Have forwarded a dump to @flyingraccoon by way of another thread here

https://devsupport.flightsimulator.com/questions/4122/devmode-bugs-su7.html

Sorry for the duplicate threading

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

TheJoelster4549 avatar image
TheJoelster4549 answered

Just started experiencing this exact issue a few days ago, it seemed to occur after placing some PaintedLines. And a few weeks ago, I experimented with Projected Meshes and it also produced similar behavior (I'm now wondering if both these issues were related somehow?) I sent MSFS support on Zendesk a copy of my project file, but this issue has completely halted development for me, so hoping for a response from them soon, or anyone else who may have managed to fix this issue :(

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Write an Answer

Hint: Notify or tag a user in this post by typing @username.

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 19.1 MiB each and 23.8 MiB total.