plane icon Welcome to Microsoft Flight Simulator’s SDK Q&A Platform!

We prepared 3 new YouTube tutorials about Audio! They are available here.
You have questions regarding the SDK? DevMode Tools? SimConnect? You would like to submit an idea for future improvements, seek help or exchange knowledge? You’re in the right place.

Please take a moment to read the platform’s guidelines before you get started!


question

maverick60 avatar image
maverick60 asked maverick60 commented

issue with my own custom textures after the SU7

Hello to all.

I have issue with my own custom textures after the SU7.


I has created my own custom textures for my project. "Number_1" and "Gate_2048".

So I created a new "apron" and changed the textures for my one.

As you can see I also set the "Force draw above runways" and "Priority" on number 6.

The asfalt apron under my own texture has "Priority" set on 2.


Here you can see my another own custom texture "Gate_2048".

This textures has size: 2048x2048 px. The "Number_1" texture has size: 512x512 px.

I didnt have any problem to put them into the project via SDK.


When I finish on my project I clicked on "Save Scenery" and after that on "Build Package".

Everything was great. No mistakes , problems. So I closed my simulator.

Copy and paste the new package of my project into the community folder.

I started the sim. and here is the problem.

No kind of my own custom textures are visible.


When I open SDK and loaded my project, every my own custom textures are there and nice visible.


I tried many things. At first I checked SDK manual if I haven't forgotten anything.

https://docs.flightsimulator.com/html/index.htm#t=Developer_Mode%2FMaterial_Editor%2FThe_Material_Editor.htm&rhsearch=materialLib&rhhlterm=materialLib&ux=search

After I tried re-load my custom textures. Changed materials from "unknown" to "asfalt" and so on.

As you can see, my library of custom textures are OK without any errors. I has created couple of projects with my own custom textures { included this two textures } before SU7 and it workt. So I really dont know what hapend.

If something has been changed in SDK, or what. I dont know.


When I closed SDK and restart the airport location, my custom textures are visible.

But not if I restart the whole simulator.


Please, could anybody to help me with this, or would be possible to check my project?


Thanks a lot.

Martin


1.jpg5.jpg4.jpg3.jpg2.jpg

texturingmaterials
1.jpg (1005.0 KiB)
2.jpg (857.5 KiB)
3.jpg (1.2 MiB)
4.jpg (925.5 KiB)
5.jpg (1.2 MiB)
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

maverick60 avatar image
maverick60 answered maverick60 edited

And one more screenshot. Also I have installed newest SDK 0.16.0 , all simulator actualizations and active Steam Beta: sim_update_vii_update.6.jpg


6.jpg (1.1 MiB)
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

hergi1234 avatar image
hergi1234 answered hergi1234 edited

Not sure what is the problem, but you could try at least one thing. After saving the scenery, don’t build package anymore after that. Just drop the package to community folder after saving scenery and closing the sim. Hope you find a solution. Also load in editor your material lib before saving the scenery.

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

maverick60 avatar image
maverick60 answered

Hello.

Thank you for reply. I tried it do like you wrote me. But unfortunately it doesnt work.

In addition, I think it is necessary to built package when you finish.

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

leonardomoreira avatar image
leonardomoreira answered

I had similar problem in past, only when working in scenery editor, in my case the problem was the materials cache.

Try clean your cache files inside of the project _PackageInt folder and %LOCALAPPDATA%\Packages\Microsoft.FlightSimulator_8wekyb3d8bbwe\

Hope you find a solution.

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

maverick60 avatar image
maverick60 answered FlyingRaccoon commented

Hello.

Thanks for info.

I have Steam version of Flight Simulator installed on "D" disk. Unfortunately I can not find nowhere in my PC path : %LOCALAPPDATA%\Packages\Microsoft.FlightSimulator_8wekyb3d8bbwe\

I tried to delete "_PackageInt" folder and also "Roling Cache" direct in MSFS. Nothing helps :{

4 comments
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Hello @maverick60


Can you send me a link to your package sources so I can see if the problem occurs on any machine or if it's cache related as Leonardo suggested?
You can provide a OneDrive, Google drive or WeTransfer link as private comment using the visibility option below the "Submit" button.

Your materials are named Numer_1 and Gate_2048 but so are the texture files?

Regards,
Sylvain

0 Likes 0 ·
maverick60 avatar image maverick60 FlyingRaccoon ♦♦ ·

Hello Sylvain.

Thank you for help in advance. Here is the link on Google drive.


Martin

https://drive.google.com/file/d/1IrE_gS-lyN8AAerm3VqdqUWPPuYDnSmb/view?usp=sharing

0 Likes 0 ·
maverick60 avatar image maverick60 FlyingRaccoon ♦♦ ·

Hello Sylvain.

Please, let me know if you are able to download these project from Google Disk.

Thanks

Martin

0 Likes 0 ·
Hello.

I got it. I'll come back to you when I know more about what's happening.

Regards,
Sylvain

0 Likes 0 ·
FlyingRaccoon avatar image
FlyingRaccoon answered maverick60 commented

@maverick60

I have no trouble loading your package and the correct textures are shown in my case.


Can you try to move or rename the $PC$ directory in %APPDATA%\Microsoft Flight Simulator\ and restart the game to see if the problem still occurs?
Don't delete it, if it's causing the issue, I'll need to retrieve the content to understand what's happening.

Let me know if that changes anything.

Regards,
Sylvain

9 comments
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Hello Sylvain.

Thanks for help, but somethings still wrong.


At first, I renamed the original folder " $PC$ " to new name: " MARTIN ". I started simulator - it doesn`t help.


At second, I has cut the original " $PC$ " folder from: "C:\Users\Martin\AppData\Roaming\Microsoft Flight Simulator" and paste it into the desktop. I started simulator - it doesn`t help


At thirdly, I started MSFS, load the Sandpoint airport, open project in SDK, I loaded the scenery and after that i click on "Build Package".

Simulator has automaticly create the new folder " $PC$ " into the MSFS folder, path abow.

After that I renamed the folder to new name: " MARTIN ".

I re-started simulator - it doesn`t help.


If you want, you can download this. There are the original and renamed folder with materials.

https://drive.google.com/file/d/16eD-ERhEyrZresNlWeaPwolwv8Gw2UZ9/view?usp=sharing

0 Likes 0 ·

Ok then it means that cache $PC$ directory is not causing the issue.
Your package is the only one present in your Community folder? If not, it's worth testing with only that package in case there's some sort of conflict.

1 Like 1 ·
maverick60 avatar image maverick60 FlyingRaccoon ♦♦ ·

Hello Sylvain.

I reinstalled whole MSFS today.

Added to community couple of folders with scenery, libraries and so on. Started MSFS to check Sandpoint airport materials. Wihtout succes. But, when I deleted all folders from community except for KSZT airport. Tada, my custom textures are on the right places and vissible. So, it looks, that some scenery, or librarie caused issues. Now I have to find which one.


Many thanks for help and really sorry that I disturbed you whit this issue.

Brgds:

Martin

0 Likes 0 ·
Show more comments

Write an Answer

Hint: Notify or tag a user in this post by typing @username.

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 19.1 MiB each and 23.8 MiB total.