plane icon Welcome to Microsoft Flight Simulator’s SDK Q&A Platform!

You have questions regarding the SDK? DevMode Tools? SimConnect? You would like to submit an idea for future improvements, seek help or exchange knowledge? You’re in the right place.

In the upcoming flighting, we've changed the behaviour of the content.xml file. If your addon uses this file, please read this article!

Please take a moment to read the platform’s guidelines before you get started!


question

Vitus avatar image
Vitus asked MagnanimousHippo edited

Effects BUG! Randomized emitter rate goes haywire.

Good morning,
I spent the past few days with the updated FX editor and found a bug:

I have a fairly complex node graph for engine smoke effects. A lot of particle parameters are dynamic, which works fine. However, when trying to add some randomness to the "Rate" node of the emitter, the effect won't work properly anymore.
It works while it is still loaded in the editor, but if the package is then rebuild and a new flight loaded, the rate at which the particles spawn is out of control. Once the randomization is removed from the spawn rate of the emitter, the effects loads correctly.

Exhibit 1:
1646825477511.pngThis is how the effect looks like after a rebuild with a randomizer node in the emitter rate.

Exhibit 2:
1646825587517.pngThis is the same effect, only with the randomizer node removed from the emitter rate.

The effect is still dynamic though - for instance I check the manifold pressure and velocity to dynamically change the spawn rate of the particles. All that seems to be working fine, it's just the randomization that screws things up.

btw: I tried to add this to the topic "FX", but since I have to enter at least three characters to set a topic, I can't do so. ;)

aircraftvfx
1646825477511.png (4.2 MiB)
1646825587517.png (2.9 MiB)
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

MagnanimousHippo avatar image
MagnanimousHippo answered MagnanimousHippo edited

Hello @Vitus,

I can confirm this is the same issue as reported here: Strange VFX problem in SU8.

The explanation I gave there is also valid here as the Rate parameter on the Emitter block is not particle specific, rather it is computed for the whole effect and cannot rely on a graph that includes a GetParticleAttribute node. With the release of SU10 it should no longer cause the rest of the graph to be messed up by an incorrect cached value.

If you want to add some randomness to the rate you can use the Random node as follows:

  • Create a GetInstanceAttribute node set up to return the age of the effect
  • Multiply that value by some amount so the rate changes more often than once every second,
  • Plug the result in the RandIndex property of the Random node
  • ...
  • Profit :)

Regards,
Matthieu

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Boris_ avatar image
Boris_ answered

Hello @Vitus ,

Thanks for reporting this issue,
We are investigating about it.

Regards,

Boris

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Write an Answer

Hint: Notify or tag a user in this post by typing @username.

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 19.1 MiB each and 23.8 MiB total.