plane icon Welcome to Microsoft Flight Simulator’s SDK Q&A Platform!

You have questions regarding the SDK? DevMode Tools? SimConnect? You would like to submit an idea for future improvements, seek help or exchange knowledge? You’re in the right place.

In the upcoming flighting, we've changed the behaviour of the content.xml file. If your addon uses this file, please read this article!

Please take a moment to read the platform’s guidelines before you get started!


question

WildLynxAir avatar image
WildLynxAir asked devmode_player answered

Problem with the Vector Placement Tool

Should the Vector Placement toll work fully in SU9/SDK0.18? I have made a 2m long simple wooden fence and placed it in my scenery using Vector Placement and three points, with a 90 degree angle at the midpoint. The fence fills up and shows fine in Dev Mode while the project is open. It builds without errors. But then in the sim (after restart and not in Dev Mode) the fence is not there. And further - as long as the fence is in the project I get an immediate CTD when returning from a flight to the Main Menu - 100% of time, regardless of using Dev Mode or not...

scenerydevmodectdsu9
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

wazitdoinnow avatar image
wazitdoinnow answered wazitdoinnow commented

Just adding - CTD for me when exiting flight in any of my sceneries in which I've employed Vector Placement scenery objects. Back to doing miles of maual fencing!

It's a great tool so I hope we can get it working.

2 comments
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Hello
As I said in a previous anwser the CTD issue has been fixed for SU10
Sorry for the delay

Regards,
Boris

1 Like 1 ·
That's great to know - thanks Boris.
1 Like 1 ·
WombiiActual avatar image
WombiiActual answered WombiiActual edited

CTD when returning to main menu has been fixed by today's patch. Thank you. (Minor issue: the scenery editor will crash if the projects contain vectorplacement made before the patch. Works fine when they're deleted and made again).

But models are still doubled up (and the twin doesn't follow ground) when the scenery is installed to community.

screenshot-2022-05-12-002243.jpgscreenshot-2022-05-12-002227.jpg



10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

HybridNZ avatar image
HybridNZ answered HybridNZ edited



New 1.25.9.0 bug

We now have a pretty bad issue where everything is now hovering in one of our major sceneries.

We have cleaned out all temp files and old packages and rebuilt from scratch.
This is in 1.25.9.0 latest patch

These objects were in the previous SU9 build with vector placement

vectorplacement-hover-issue.jpg
When you load into dev mode the hovering stops and looks as it should, when you build the package / exit the sim, comply it to your community folder, load the sim back up again and spawn into the airport this is what we now see.

EDIT Again: Can confirm this above image happens regardless of whether we have orbx mesh or not loaded. The height issues happen randomly, sometimes some things float, sometimes nothing floats and some times anything that is going to float is floating. Restarting the Sim helps but its more often than not broken.
Loading the scene in dev mode doesn't display any issues, only when loading into the game normally does it display the issues.


However, the below screenshot is without ORBX NZ Mesh our custom vector placement models now attach to the ground however base Sim model don't. See below.
I have tried to move them and rebuild in case it was a need for the objects to be re-attached to the ground and rebuilt but this doesn't fix it.
1652314759870.png
- Also as stated above I can also confirm the LOD issue is still there for height (you can see it in the fences on the bottom right of the image above if you zoom in its loading both the LOD0 and LOD4 at a slight height difference on our custom fence model. However, that isn't suffering from the elevation offset issue.
Also in the image below.

- Can confirm 'crash to desktop' when returning from a vector placement scenery is now fixed.


10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

HybridNZ avatar image
HybridNZ answered HybridNZ edited

here is an additional image showing Vector Placement and LOD issues still remain in the new build 1.25.9.0.
LOD 0, 3, and 4 are shown in this image. This model works fine as a scenery object.

1652323031674.png


1652323031674.png (16.5 MiB)
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

HybridNZ avatar image
HybridNZ answered HybridNZ edited

Further to this, LOD testing shows that now Vector Placement doesn't despawn the models, at all no matter how far away you move away from them.

2677-1652324782405.jpg


Above: Here you can see the Almond tree in the base sim package with vector placement

2678-1652324846303.jpg


In this image, you can see the Almond tree model in both Vector placement and normal Scenery Object. The Scenery Object version LODs and despawns correctly the further you move away. The Vector Placement Version does not.


The same behavior is happening on custom models that have been properly LODed


It also seems that Asobo assets that don't have proper LODs are the ones still hovering.


10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

wazitdoinnow avatar image
wazitdoinnow answered

The Vector Placement Tool looked to have so much going for it initially but right now it's still quicker to do the miles of fencing - or whatever - yourself. I hope it gets fixed at some point though.

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

mamudesign avatar image
mamudesign answered Boris_ commented

Confirm that this feature Is still buggy and Needs to go back to the drawing board


duplicate lods on the scene hovering over the terrain and still CTD when going back to main menu (this time happening after removing the Vectorplacement from the scene)


Also, making them a single giant lod Is not really good for performance..or It Is?


1 comment
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Hi @mamudesign

Can you send us your full dump file regarding this ctd ?
See 3) Provide Private Content

Many thanks :)


Regards,
Boris

0 Likes 0 ·
MKMatt avatar image
MKMatt answered HybridNZ commented

Just to let you know, now not only the fences are flying... :)

1652803218627.jpeg


1652803218627.jpeg (908.7 KiB)
3 comments
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

The problem seems to be whatever is using vector placement and it affects some models more than others however I've seen all of our objects floating then sometimes just some objects and sometimes none of ours and the same asobo base ones hovering.
0 Likes 0 ·
Did you ever find a solution to this? Or is it just to wait till SU10?
0 Likes 0 ·
No solution till SU10. We're in too deep now so have to wait. Using the time wisely to sort out some terminal modelling before the release post SU10.
0 Likes 0 ·
Gobby avatar image
Gobby answered pyreegue commented

Can anyone confirm whether Vector Placement is now working in SU10 beta? Both floating issue and infinite LOD issue.

2 comments
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Hi @Gobby ,


So far, so good
1657640886274.png

0 Likes 0 ·
1657640886274.png (2.1 MiB)
It's great but such things should be pushed as hotfixes, not SU's.
0 Likes 0 ·
HybridNZ avatar image
HybridNZ answered Boris_ commented

Most of the bugs seem to be fixed in SU10 however one critical one still remains.

The LOD system seems to be tied to the vector placement object bounding box, and does not respect each object LOD. This means the tool causes objects to stay in memory when you leave an airport for 100s of km.

We probably need to have a rethink on this one is it is to be successful as fences can sometimes be quite long. (and other objects)


1 comment
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Hello @HybridNZ ,

We are investigating this

Regards,
Boris

1 Like 1 ·

Write an Answer

Hint: Notify or tag a user in this post by typing @username.

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 19.1 MiB each and 23.8 MiB total.