plane icon Welcome to Microsoft Flight Simulator’s SDK Q&A Platform!

You have questions regarding the SDK? DevMode Tools? SimConnect? You would like to submit an idea for future improvements, seek help or exchange knowledge? You’re in the right place.

In the upcoming flighting, we've changed the behaviour of the content.xml file. If your addon uses this file, please read this article!

Please take a moment to read the platform’s guidelines before you get started!


question

lyonhaart001 avatar image
lyonhaart001 asked WombiiActual commented

Asobo Pilots not appearing on startup

Hello Flying Raccoon and Team Asobo,

I have a problem. My pilots are not showing. If I move their nodes up a bit, they show up, but their foreheads upwards are showing through the roof. If I lower them, they disappear. I tried taking the seats out for exterior cabin LOD01, didnt help. I tried scaling down the Nodes, which makes the pilots smaller (really works) but that doesnt help.

If I reload the plane in the Developer mode 'Aircraft Loader screen' and select the plane in there and reload it, or choose another paint scheme, the pilots appear, working fine and everything.

I have the pilots in uniform and the airliner animation assignments.

Also, oddly, it looks like the co-pilot is not centered on his node, like he is moved to the side a bit. Do these pilots kind of auto-center themselves on the node? I would be so grateful to get these working.

Bill
Lionheart Creations

aircraft
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

lyonhaart001 avatar image
lyonhaart001 answered

The Nodes are exported with the Cabin LOD01 parts. They show up fine when the plane is 'reloaded' but they do not show up when normally starting a flight.


10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

lyonhaart001 avatar image
lyonhaart001 answered lyonhaart001 edited

Sylvain, can you ask the Asobo model builders what would cause Asobo pilots to not appear? What might cause them to hide?
Mine show up if I reload the plane, but on first launch, they do not.

My interior LODs are 200, 110 (like the Caravan) and 50. It was at 100, but changed it to 110 as the Caravan has this. Nothing.... Added a LOD50, and that did nothing either.
If I go to Camera drone and go up to the empty cockpit in MSFS, no pilot appear.

Something odd must be causing this.

This is my pilot settings in the aircraft config;



pilot = "Pilot_Female_Uniform"

copilot = "Pilot_Male_Uniform"

instructor = "Pilot_Male_Casual"

pilot_default_animation = "Idle1_PoseAirliner"

copilot_default_animation = "Idle2_PoseAirliner"

pilot_attach_node = "Pilot_0"

copilot_attach_node = "Pilot_1"


[IKCHAINS]

right_hand_target= ""

left_hand_target= ""

left_foot_target= ""

right_foot_target= ""


Here they are if I reload the plane with Aircraft Selector.
screenshot-2022-06-10-171952.jpg


10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

RXP avatar image
RXP answered RXP commented

Are you sure you can use the drone camera as a good evaluation tool of rendering issues?

For example, the drone camera does include an exposure adjustment, meaning the shaders are perfectly capable of handling this. Yet, probably the most voted request for VR is an exposure adjustment, and it has been on the backlog for nearly 1.5 year, even if the rendering engine shader code is capable of this in the drone mode... (of course I know this might be different code paths etc... , but adjusting exposure in normal camera mode like in drone mode is not supposed to be rocket science either when the game is already coded with a tone mapper, at least, it could be as simple as how we're doing it post-process in the OpenXR Toolkit, at best, it could be exactly the same as in drone mode)

2 comments
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

lyonhaart001 avatar image lyonhaart001 commented ·
Hello RXP,

I think maybe you posted on the wrong post. Mine has to do with the pilots not showing up in the sim. Nothing about rendering, VR, etc.


0 Likes 0 ·
RXP avatar image RXP lyonhaart001 commented ·

I was referring to this:

If I go to Camera drone and go up to the empty cockpit in MSFS, no pilot appear.

And I was wondering whether the Camera drone could be of any use for checking this king of bug.

In effect, I'm explaining that the Camera drone rendering path/shaders/logic might be sufficiently different than the normal or external camera, and I'm taking the exposure control as a visible indication of such difference.

I'm also taking the 1.5 year most voted VR request still in the backlog example for trying to understand how much a different rendering path it is, otherwise if all camera modes would be implemented the same way, one would believe there shouldn't be much differences either preventing to add the exposure adjustment found in the Drone more into the 2 others - external and internal - (from a technical standpoint at least).

Since after 1.5 years, and being the most voted topic about this, it is still not implemented, one could conclude the Camera drone mode is a different one from the 2 others, therefore it might seem the Camera drone mode could be a debugging tool for visual glitches, but because of the above, the Camera drone might be rendering so much differently than the 2 others that it might appear in the end it is not the best tool for debugging rendering bugs like the one you're explaining (LOD models).

An explanation from Asobo would certainly clear up what tools can we use to try debugging these sorts of bugs with the game rendering.

1 Like 1 ·
lyonhaart001 avatar image
lyonhaart001 answered

When I reload the plane, they are there. What would cause them to not show up when the flight begins?


10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

lyonhaart001 avatar image
lyonhaart001 answered WombiiActual commented

Sylvain,

Raul solved it. I had the wrong settings for weight stations for the pilots.

screenshot-2022-06-13-095355.jpg


I had 0,0,0,0..... It should have been 1,2,3,3,3,3....
I never knew this setting existed.

Problem solved. Models now show up when I load the plane. :)

Bill


1 comment
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

WombiiActual avatar image WombiiActual commented ·
Thank youuuuuu!!!!! I have been dealing with the same issue of pilots not showing up on first load.
0 Likes 0 ·

Write an Answer

Hint: Notify or tag a user in this post by typing @username.

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 19.1 MiB each and 23.8 MiB total.