plane icon Welcome to Microsoft Flight Simulator’s SDK Q&A Platform!

You have questions regarding the SDK? DevMode Tools? SimConnect? You would like to submit an idea for future improvements, seek help or exchange knowledge? You’re in the right place.

In the upcoming flighting, we've changed the behaviour of the content.xml file. If your addon uses this file, please read this article!

Please take a moment to read the platform’s guidelines before you get started!


question

ericmarciano avatar image
ericmarciano asked ericmarciano answered

Autopilot LOC mode

Hello,

I can't succeed in activating the LOC mode in my aircraft. When the autopilot is active in heading mode, the ILS frequency is set and the localizer signal is received, I press the LOC button that triggers the K:AP_LOC_HOLD_ON event. It does not work, the aircraft keeps flying the selected heading and does not follow the localizer when it is intercepted.

My ILS is configured as Nav3.

Where did I go wrong?

Thank you.

gauges
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

FSXMissionGuy avatar image
FSXMissionGuy answered ericmarciano commented

More detail would help: Which autopilot is in use (default, NXI?, etc.) Also which aircraft? Which airport and ILS are you approaching? Same thing happen on NAV1 or NAV2?

1 comment
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

ericmarciano avatar image ericmarciano commented ·
I use the default autopilot in the aircraft I am creating, on LEPR airport with ILS 109.900 on runway 17. I cannot check NAV1 or NAV2 because my aircraft has ILS on NAV3, like the standard 747.
0 Likes 0 ·
mattnischan avatar image
mattnischan answered ericmarciano commented

Hello,

If you are not already doing so, please ensure you have the autopilot using the correct nav radio, by using K:AP_NAV_SELECT_SET. The documentation indicates that you can pass in 1 or 2, but you can actually pass in 1 through 4 to set the nav radio that autopilot lateral guidance should follow.

Hopefully that helps!
-Matt

1 comment
10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

ericmarciano avatar image ericmarciano commented ·

I already did this with something like:

SimVar.SetSimVarValue("K:AP_NAV_SELECT_SET", "number", 3);

I checked with the SimVar Watcher and I confirm AUTOPILOT NAV SELECTED is 3, which corresponds to my ILS. Nevertheless, I can't get it to work with my aircraft while it works with the 747.
For more informations, in systems.cfg my radios are configured as follows:

[RADIOS]
Audio.1 = 1
Com.1 = 1, 1
Com.2 = 1, 1
Com.3 = 1, 1
Nav.1 = 1, 0, 0
Nav.2 = 1, 0, 0
Nav.3 = 1, 0, 1
Adf.1 = 1, 0
Adf.2 = 1, 0
Transponder.1 = 1
Marker.1 =

My ILS works perfectly, but the A/P cannot use it, no LOC mode, no APPR mode works.

0 Likes 0 ·
ericmarciano avatar image
ericmarciano answered

Thanks for your inputs, unfortunately it doesn't help, my autopilot still can't capture the localizer or glideslode.
For info, to set the LOC mode I use:

SimVar.SetSimVarValue("K:AP_LOC_HOLD_ON", "bool", 1);

To set the APPR mode I use:

SimVar.SetSimVarValue("K:AP_APR_HOLD_ON", "bool", 1);

Do you see anything wrong here?

10 |10000

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 4.8 MiB each and 23.8 MiB total.

Write an Answer

Hint: Notify or tag a user in this post by typing @username.

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 19.1 MiB each and 23.8 MiB total.